Istoria cafelei așa cum nu ai mai auzit-o

Istoria cafelei este o poveste fascinantă. Boabele de cafea au călătorit pe suprafața globului timp de secole, fiind obiect de contrabandă în țări stricte, furate din regalitate și au schimbat națiuni și economii întregi. Este remarcabil modul în care boabele de cafea din copacii din Etiopia au devenit a doua cea mai comercializată marfă în prezent.

Te-ai întrebat vreodată de unde provine cafeaua?

La început, a venit din Etiopia. Dar cum au ajuns boabele fiecare colț al globului? După o descoperire lentă în Africa, cafeaua a plecat spre vest în Europa pentru a fi descoperită și râvnită de civilizațiile mai noi, precum și  în Asia, unde a fost plantată și recoltată.

Sunt multe de acoperit, așa că ia o ceașcă de cafea și citește mai departe. Cea mai populară poveste de origine a iubitei cafele începe cu Kaldi și caprele sale (1) în anul 700 d.Hr. Kaldi, un crescător de capre etiopian (fosta Abisinia), și-a surprins caprele comportându-se destul de ciudat. Dansau. Cu siguranță acest lucru nu a fost normal. El a descoperit că mâncau boabe roșii și a concluzionat că acest fruct este cauza acestui comportament ciudat.

După ce a descoperit acest fruct magic, și-a împărtășit descoperirea unui călugăr, care era entuziasmat să găsească ceva care să-l ajute să rămână treaz toată noaptea în timp ce se ruga. O altă poveste, însă, susține că Kaldi a împărțit aceste boabe cu un călugăr care a respins utilizarea lor și le-a aruncat în foc. Rezultatul a fost o aromă minunată, plăcută, care a devenit prima cafea prăjită din lume. La scurt timp după aceasta, boabele au fost măcinate și fiarte pentru a produce ceea ce bem și noi astăzi, o licoare aromată.

În Orientul Mijlociu

Deși povestea lui Kaldi nu poate fi dovedită cu adevărată, un lucru este cert: cafeaua a venit din Etiopia. Un alt lucru pe care îl știm sigur este unde a mers. Cafeaua și-a făcut drum spre nord, peste marea roșie în Yemen în secolul al XV-lea.

Portul în care au ajuns pentru prima dată boabele se numea Mocha. Datorită popularității crescânde a cafelei și a expedierii de cafea din orașul port, Mocha a devenit sinonimă cu cafea.

Deci, de fiecare dată când auziți termenul „mocha”, atunci când vorbiți despre cafea, știți acum de unde este originar acest termen. Cafeaua a fost cultivată în Yemen și a devenit bine cunoscută în Egipt, Persia și Turcia.

Era cunoscută sub numele de „vinul Arabiei”. Băutura a început să devină puțin prea populară, pe măsură ce casele de cafea au început să se deschidă în toată Arabia. Aceste case de cafea erau cunoscute sub numele de „Școli ale Înțelepților”. Acestea au devenit epicentrul activității sociale. Cu toate acestea, la începutul anilor 1500, instanța din Mecca a declarat că este interzisă cafeaua din cauza efectului stimulativ. Un lucru similar s-a întâmplat atât în ​​Cairo, Egipt, cât și în Etiopia.

Toate aceste interdicții au fost în cele din urmă ridicate, dar cafeaua s-a confruntat cu o proporție echitabilă de persecuție înainte de aceasta. Revoltele au izbucnit pe străzile arabe până când justiția a fost de partea oamenilor care beau cafeaua.

În Europa și Asia

Cursul istoriei se schimbă atunci când boabele de cafea se răspândesc atât la est, cât și la vest: estul în India, Indonezia și vestul în Italia și în restul Europei.

Dacă o țară dorea boabe de cafea, o achiziționau din Yemen. Autoritățile de aici au instituit un monopol pe producție pentru a se asigura în acest fel că nimeni nu poate scoate boabele din controlul lor și să planteze pomii separat.

Din păcate, vine Baba Budan, un sfânt suffi din India, care a fost într-un pelerinaj la Mecca în 1670. La întoarcere, Baba Budan a adus pe ascuns câteva boabe fertile de cafea înapoi în India, unde a început cultivarea cafelei. Aceste boabe au început o agricultură la scară largă de cafea în sudul Indiei, care încă mai produce plante și în prezent.

La sfârșitul anilor 1600, olandezii au început în sfârșit să cultive și ei cafea.

Decenii mai devreme, olandezii au făcut contrabandă cu plante de cafea din Yemen în încercarea de a cultiva boabele în Olanda, dar din cauza vremii reci, schema lor de cultivare a eșuat lamentabil. De data aceasta însă, prietenii din Ceylon (acum Sri Lanka) au trimis răsaduri de cafea guvernatorului olandez al Java, Indonezia. În timp ce multiple dezastre naturale au șters primele încercări de cultivare a cafelei, în 1704 au fost plantate mai multe răsaduri, iar cafeaua din Indonezia a crescut în cele din urmă.

Java devine un alt termen gospodăresc pentru cafea. În cele din urmă, fabrica de cafea și-a croit drum spre Sumatra și Celebes, crescând drastic capacitatea de creștere a cafelei Indoneziei.

În Vest – Cafeaua invadează Europa

Cafeaua a ajuns în sfârșit la Veneția în 1570 și a devenit rapid populară. În 1615, Papa Clement al VIII-lea a decis că băutura trebuie să fie satanică. La inspecție, însă, a cedat gloriei băuturii, a botezat-o și a declarat-o băutură creștină. La începutul anilor 1600, cafenele au răsărit în toată Europa, în Anglia, Austria, Franța, Germania și Olanda.

La fel ca și casele de cafea din Arabia, aceste locuri au devenit hub-uri sociale unde oamenii se puteau implica în stimularea conversațiilor și a dezbaterilor politice. În Anglia, acestea au devenit cunoscute sub numele de universități de penny.

Pentru prețul unei cani de cafea, puteți afla tot felul de lucruri pe măsură ce conversațiile publice au avut loc. Multe dintre aceste cafenele chiar s-au transformat în afaceri, cum ar fi Cafeaua lui Edward Lloyd, care a devenit o companie de asigurări pe scară largă.

La Oxford, s-a deschis primul club de cafea din Anglia. Acest magazin va fi ulterior cunoscut sub numele de Oxford Coffee Club, unde s-au născut și împărtășit idei inovative. Oxford Coffee Club s-a transformat în cele din urmă în The Royal Society.

Cafenelele au devenit locul potrivit pentru bărbații englezi. Dacă nu lucrau sau nu erau la cârciumă, erau în cafenele. Femeile la acea vreme erau furioase, deoarece soții lor nu mai erau niciodată acasă, beau mereu cafea și se angajau în discuții religioase și politice. În 1674, Petiția femeilor împotriva cafelei s-a născut în încercarea de a interzice cafeaua și de a-și aduce bărbații înapoi acasă.

Franța a fost introdusă cafelei în secolul al XVII-lea – în special în 1669 – de către ambasadorul Turc la Paris. Pe vremea sa cu Ludovic al XIV-lea, Curtea Regală a dat peste băutură și Parisul a fost curând depășit de consumul cafelei.

În 1683, după bătălia de la Viena, s-a deschis prima cafenea din Austria – The Blue Bottle.

Ultima frontieră a cafelei: America.

După ce au cucerit țările din Africa și Oceanul Indian și Europa, micile boabe erau pe punctul de a-și croi drum și mai spre vest pentru a cuceri orice națiune care atinge Oceanul Atlantic.

La începutul secolului 18, olandezii au decis să-și extindă generozitatea într-un mod care să schimbe lumea cultivării cafelei pentru totdeauna.

Primarul din Amsterdam i-a dăruit regelui Ludovic al XIV-lea al Franței o plantă tânără de cafea în 1714, deși olandezii nu au putut cultiva copaci de cafea în Olanda, i-au putut menține în viață în sere speciale. Această plantă a fost protejată în Grădinile Botanice Regale din Paris. Un căpitan al marinei franceze, Gabriel Mathieu de Clieu a fost staționat în Martinica, dar s-a întâmplat să viziteze Parisul. Nu este clar dacă a sfârșit prin a fura butași din arborele de cafea al regelui Louie sau dacă regele Louie însuși a dat ordin ca de Clieu să înființeze o plantație de cafea în Martinica.

Indiferent cum ar fi fost, de Clieu și-a luat butașii și a pornit spre Caraibe, loc care s-a întâmplat să aibă condițiile ideale de creștere a cafelei. A fost o călătorie lungă și de Clieu s-a străduit să-și mențină planta în viață. Apa era rară pe barcă, dar a reușit să mențină planta în viață, oferindu-i propria sa aprovizionare cu apă și mergând adesea însetat.

La sosirea pe insulă, el a plantat-o ​​în secret printre alte plante pentru a o păstra în siguranță. În termen de 3 ani plantațiile de cafea s-au răspândit în toată Martinica, St. Dominique și Guadalupe. Acestea ar fi plantele care au populat în cele din urmă restul Caraibelor și America Centrală și de Sud.

În 1730, guvernatorul englez al Jamaicii, Sir Nicholas Lawes a adus plante de cafea pe insula sa. Într-un timp scurt, cafeaua s-a dezvoltat în Munții Albastri, o zonă de creștere excepțională pentru cafea.

Brazilia și un imperiu modern al cafelei

Brazilia crește astăzi mai multă cafea decât orice altă țară din lume.

Deci, cum a început totul? Cu un colonel brazilian pe numele de Francisco de Melo Palheta. Francisco a fost trimis în Guyana pentru a rezolva o dispută între olandezi și francezi în 1727. Totuși, prioritatea sa a fost să obțină cafea și să o aducă înapoi în Brazilia, indiferent de cost. Colonelul brazilian a cerut puieți de cafea guvernatorului francez.

Când cererea i-a fost refuzată, planul său de recuperare a intrat în joc. Și-a folosit farmecul la soția guvernatorului francez și, în cele din urmă, a reușit să îi dea în secret lui Francisco o niște puieți.

El i-a luat, i-a dus în Brazilia și a început cel mai mare imperiu de cafea de pe planetă. Abia în 1822 producția de cafea a început să se dezvolte în Brazilia, iar în 1852 țara a devenit cel mai mare producător de cafea și așa a rămas până în prezent. În 1893, cafeaua din Brazilia a fost dusă în Kenya și Tanzania, aproape de locul de naștere al cafelei și cultivată în Africa de Est.

Cum a modelat America industria cafelei

Călătoria în America cu cafea a început în secolul al XVIII-lea odată cu Boston Tea Party și Revoluția Americană. S-a întâmplat în 1773. Un grup de patrioți, mulți îmbrăcați ca indieni americani, se aruncă la bordul navelor de ceai englezesc, așezate în portul Boston și au aruncat tot ceaiul în ocean pentru a se revolta împotriva impozitului englezesc pe ceai! Astfel, ceaiul a devenit extrem de nepatriotic și cafeaua l-a înlocuit drept băutura americană la alegere.

De atunci, Statele Unite au fost principalul importator de cafea și continuă să cumpere mult mai multă cafea decât oricare altă țară. Această dependență la nivel național de boabe de cafea a fost un stimul economic pentru multe țări din America de Sud și Centrală. Nu numai că America importă cafea, dar și crește.

Hawaii (care nu face parte din America până în 1959) a fost introdusă cafelei în 1817. În 1825, a luat naștere prima livadă de cafea oficială, care a pornit moștenirea Kona în industrie.

Industria cafelei așa cum o știm astăzi

Până în secolul 19, cafeaua era un fenomen global. Acesta a fost expediat și consumată peste tot. În timp ce cafeaua nu mai avea prea mult pământ de cucerit, inovațiile în prăjirea, ambalarea și prepararea cafelei au schimbat dramatic băutura în ultimii 200 de ani.

Cafea de înaltă tehnologie

Primul dispozitiv de fabricare a cafelei născut în urma revoluției industriale a fost percolatorul. În 1818, un parizian a inventat dispozitivul care este utilizat și astăzi. S-au realizat mici progrese pentru îmbunătățirea funcționalității originale a dispozitivului. Acest percolator și-a făcut drum spre state în 1865, când James H. Nason a brevetat primul percolator fabricat american.

În 1864 găsim primul prăjitor de cafea „modern”. Jabez Burns din New York a inventat prima prăjire care nu trebuia să fie ținută peste un foc. I s-a eliberat un brevet asupra mașinii și a devenit bunicul tuturor mașinilor moderne de prăjire a cafelei.

Deși unii pot considera că producția în masă de cafea este o cădere a istoriei noastre, a fost o realizare masivă la acea vreme.

În 1871, John Arbuckle a inventat o mașină care a umplut, cântărit, sigilat și etichetat cafeaua în pachetele de hârtie. Arbuckles a devenit cel mai mare importator de cafea din lume și chiar a deținut cele mai mari nave comerciale nave din lume, livrând constant cafea din America de Sud înapoi în state.

Apoi, în 1886, Maxwell House și-a găsit începutul.

Joel Cheek și-a numit amestecul de cafea după luxul Maxwell House Hotel, faimos pentru cei șapte președinți diferiți care au fost acolo. În 1942, la mijlocul celui de-al Doilea Război Mondial, cafeaua instant a lui Maxwell House a devenit o bază pentru militari și civili.

Primul esspresor

Prima mașină espresso a fost creată în 1901 în Italia de Luigi Bezzera. A fost primul espressor comercial care a folosit apa și aburul sub presiune ridicată pentru a prepara cafeaua într-adevăr rapid. Mașina a fost proiectată din necesitate, deoarece Luigi spera doar să reducă timpul necesar pentru a face cafea, astfel încât angajații săi să poată reveni la muncă mai repede.

În 1905, însă, cunoștințele moderne despre cafea au depășit încercările lui Luigi de a face espresso. Desiderio Pavoni a achiziționat brevetul espressorului original al lui Luigi, determinat să-l îmbunătățească. Cafeaua produsă de mașina originală a fost extrem de amară. Desiderio a concluzionat că amărăciunea a rezultat din aburi și temperaturile ridicate. El a decis că temperatura nu trebuie să depășească 195 de grade și va fi expusă la presiunea de 9 BAR. 40 de ani mai târziu, Achille Gaggia, un italian, a îmbunătățit espressorul folosind un piston pentru a extrage cafeaua la o presiune și mai mare. Acest nou avans a produs un strat de cremă deasupra fiecărei căni de espresso, așa a ajuns celebru cappuccino.

În 1908, cafeaua prin picurare a făcut un salt înainte.

O gospodină germană pe nume Melitta Bentz a creat primul filtru de cafea din hârtie folosind hârtiile de școală ale fiului ei. A fost emis un brevet și compania ei s-a născut.

În anii 1900, guvernul brazilian a fost abordat de Nestle pentru a găsi o modalitate de a utiliza toate deșeurile de cafea din Brazilia, întrucât pur și simplu au produs prea mult. După ani de cercetare, au identificat procesul de uscare a cafelei prin congelare pentru a face o ceașcă instant de cafea. Cafeaua produsă este Nescafe și este brandul lider mondial în prezent.

În anii 1920, guvernul SUA a adoptat Prohibiția. Nu mai este alcool! Vânzările de cafea au crescut în această perioadă. Apoi, în 1926, Newsletterul științific a declarat că cafeaua este benefică.

Nu numai că vă va oferi un impuls, dar este și sănătos!

Al doilea val de cafea

În decursul anilor 1960, cafeaua a trecut printr-o altă revoluție. Alfred Peet era un olandez-american al cărui tată a prăjit cafea în Olanda. Alfred a decis să aducă ambarcațiunile familiei sale în California, iar în 1966, Peet’s Coffee s-a deschis în Berkeley. În 1971, Peet și-a împărtășit cunoștințele de cafea și tehnicile de prăjire cu câțiva prieteni.

Acești prieteni s-au alăturat personalului său pentru a învăța detaliile din afacere pentru a-și deschide propriile magazine. Cu permisiunea lui Peet, ei au deschis o cafenea la Seattle folosind boabele de cafea pe care le-a prăjit și mimându-și aspectul magazinului.

Magazinul se numea Starbucks.

În primul an de activitate, au achiziționat o prăjitoare de cafea și și-au vândut propriile produse din boabe de cafea. La acea vreme nici nu au vândut cafea preparată.

Puteați obține boabe doar la Starbucks la începutul anilor 70. În 1982, Howard Schultz s-a alăturat echipei Starbucks în calitate de director de marketing. El a fost extrem de inspirat de călătoria sa la Milano, Italia, experimentând cafenele la fiecare colț de stradă.

Aceste cafenele serveau espresso și erau un loc de întâlnire local. La întoarcerea sa, Howard a încercat să-i convingă pe proprietari să servească băuturi reale, dar aceștia nu au vrut. Pur și simplu au vrut să se concentreze pe prăjirea și vânzarea de boabe de calitate.

În 1984, Starbucks a achiziționat compania Peet. Anul următor, Howard Schultz a renunțat la Starbucks să înceapă propria companie de cafea, Il Giornale, concentrându-se pe servirea băuturilor de cafea de calitate. După succesul imediat, Schultz a achiziționat Starbucks în 1987 pentru 3,8 milioane de dolari. El a fost capabil să combine tehnicile de prăjire a Starbucks cu conceptul italian de cafenea. Starbucks a mers apoi într-o rampă, deschizând mii de magazine cu scopul de a pune magazine în fiecare țară.

Starbucks a condus cel de-al doilea val de cafea în Statele Unite și, în final, în lume. Aceștia au readus consumatorii la ideea că cafeaua proaspăt prăjită era mai bună decât conservele pre-cumpărate din magazinele alimentare. Starbucks a creat experiența modernă a cafenelelor, combinând boabe proaspăt prăjite pentru vânzare cu serviciul de cafea preparată și buticuri locale de întâlnire.

Industria cafelei continuă să crească și astăzi. Cafenelele se deschid peste tot, tot timpul. Cea mai recentă tendință este revenirea la boabele de cafea micro prăjite de calitate peste cafeaua produsă în masă. Oamenii din întreaga lume se așteaptă la o cafea mai bună. Multe companii caută astăzi să îmbunătățească mediul de viață al fermierilor de cafea, deoarece majoritatea țărilor producătoare de cafea sunt încă subdezvoltate.

Astăzi, cafeaua este a doua cea mai mare marfă comercializată la scară globală! În fiecare an se consumă 400 de miliarde de căni de cafea. Este foarte probabil ca consumul de cafea să continue mult timp. Cafeaua a schimbat literalmente lumea.

Sursa: https://www.homegrounds.co/history-of-coffee/

Lasă un răspuns